- Beursexploitant Euronext heeft de jaarlijkse herweging uitgevoerd.
- ABN Amro en Galapagos verdwijnen uit de AEX-index, Besi en Signify nemen hun plaats in.
- In de MidKap zijn laappalenproductent Alfen en metaalspecialist AMG nieuwkomers.
ABN Amro verdwijnt uit de AEX-index. Dat is het gevolg van de herweging die beursexploitant Euronext jaarlijks uitvoert. Die wordt bepaald aan de hand van de marktwaarde van een bedrijf en de verhandelbaarheid van een aandeel.
Volgens De Telegraaf is dinsdag tijdens een informatieve bijeenkomst van Euronext Amsterdam naar voren gekomen dat het belang van de Nederlandse staat in de bank niet wordt gezien als vrij verhandelbare aandelen. Dat werkt in het nadeel van ABN.
De overheid heeft 56 procent van de aandelen in ABN Amro in handen, nadat de bank in 2008 werd genationaliseerd.
ABN Amro maakte sinds de oprichting van de AEX-index in 1983 deel uit van de belangrijkste Nederlandse beursgraadmeter. In oktober 2007 verdween het aandeel uit de AEX. In maart 2016 keerde ABN terug in de hoofdbarometer, nadat de bank in november 2015 door de Nederlandse staat naar de beurs werd gebracht.
Een woordvoerder van ABN Amro zegt dat er technisch niets verandert voor de bank en voor de aandeelhouders door het verdwijnen uit de AEX. "We kunnen er niks aan doen, het zijn de regels van Euronext."
Galapagos verdwijnt ook uit de AEX-index
Naast ABN verdwijnt ook biotechnoloog Galapagos uit de Amsterdamse AEX-index. Het bedrijf wordt vanaf maandag 22 maart samen met ABN Amro opgenomen in de MidKap-index.
Chiptoeleverancier BE Semiconductor Industries (Besi) en verlichtingsproducent Signify promoveren juist vanuit de MidKap naar de AEX.
In de MidKap zijn er nog meer verschuivingen. De fabrikant van laadpalen voor elektrische auto's Alfen en metalenspecialist Advanced Metallurgical Group (AMG) gaan deel uitmaken van de MidKap. Zij komen uit de graadmeter voor kleinere fondsen, de AScX.
Vastgoedonderneming NSI komt te vervallen uit de graadmeter voor middelgrote fondsen en krijgt een plekje in de AScX.